Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

DISKUZE O PANENKÁCH 

Obrazek 

CO VLASTNĚ MEZI ŠKLEBÍKY ZA PANENKY PATŘÍ ?

 

Obrazek

 

JEN PANENKY CO SE RŮZNĚ" PITVOŘÍ" ? URČITĚ NE !

Jsou to panenky i moc krásné. Nejsou to úplně šklebíci, ale troufnu si tvrdit, že mezi ně patří. Občas mají i stejné označení a patří do sérií i podle šateček a výrazu ve tvářičkách. Prostě nevšední panenky, velké asi do 42 cm. Některé i do 52 cm.

Většinou jsou to panenky nehrané, jen vystavené. Jakmile si je člověk zamiluje, neví kdy má dost. :-) Mám jich už plné police a pořád nakupuju. Jestli se to tak dá říct, už jsem moudřejší a líp si vybírám, dřív jsem kupovala všechny.

Prostě je to potěšení. Pokud já vím, jsou sběratelé od 20. do 80. let.

Panenky nejsou vůbec kýčovité, naopak pobaví, nebo potěší.

 Nejedná se ale o panenky keramické - porcelánové, ty jsou taky nádherné, ale je to úplně něco jiného.

Ani se nejedná o realistické miminka, panenky atd., prostě ty nové co koupíte v krabicích na pultech hračkářství.

Nejsem žádný odborník přes šklebíky, jen je to pro mně relax a snažím se o nich něco zjistit.

 Od ledna vychází i u nás časopis o panenkách, o šklebících ani řádka.  Nenašla jsem je ani na burzách tady u nás. Tak nám asi musí vystačit internetové nakupovaní . :-)

Budu moc ráda, když se přidáte do této diskuze.

Hana

 

 

 

 

Obrazek 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Panenky ,

(Věra, 10. 7. 2011 23:33)

paní Markéto ve Španělsku je firma která vyrábí Elfíky a pár panenek šklebíčků, ale bohužel nejsou na našem trhu.
Takže jsou v našich sbírečkách již staré panenky, no staré... , buď již byly hrané dětičkami nebo vystavené na poličkách. Občas se dají sehnat panenky ještě v originál krabicích jako třeba Dantůnci, kteří někde hajinkaly v regálech nebo skříních a lidičkové je dali do prodeje :-)

krásné panenečky

(Markéta, 5. 7. 2011 15:43)

Všechny zdravím,tyto úžasné panenky se mi strašně líbí,mám doma jen jednu,kterou jsem si sama zakoupila s kamarádkou před 12 lety,obě máme stejnou,koupili jsme je ve Vídni a je značená...ted si s ní hraje můj syn.Chtěla bych další,ale nejsem v tom zběhlá,když panenky vyhledávám přes net,vyjedou vždy jen od někoho,ne nové,to se nedají sehnat nové panenky?Moc děkuji za odpověd.

můj první šklebík

(vanda, 23. 3. 2011 21:38)

Dobrý večer.
Dnes k nám přišel můj první šklebík - je to modrooká usměvavá holčička. Našla jsem si jí na aukru, ukázala manželovi a ten mi jí koupil. Není značená, ale jsem z ní nadšená, unesená a miluji ji. Ještě nemá jméno.
Pročetla jsem si diskuzi - nevím jestli jich budu mít někdy víc. Ale budu jí převlékat, česat, vozit na výlety. Asi mně zavřou do blázince. Ale jak tady píšete - je to krásné bláznoství.
Děkuji za krásné stránky.

Jste úžasní

(Květule, 30. 1. 2011 18:02)

Všechny Vás zdravím:-),jste úžasní a Vaše stránky jsou překrásné,a šklebíci....nemám slov:-).Po náhodném shlédnutí tohoto všeho si chci také pořídit šklebíka a dozvědět se trochu víc.Moc Vám děkuji za tyto stránky ,je to radost.

Inspirace

(Kateřina B, 28. 12. 2010 14:52)

Ahoj, dovoluji si všechny pozvat na svůj blog INSPIROMAT, kde je rubrička věnována speciálně panenkám:
http://keramika.blgz.cz/rubriky/Panenky/

Re: Inspirace

(Eva S., 5. 1. 2011 7:58)

Navštívila jsem Vaše stránky, jsou na nich doopravdy zajímavé a nádherné věci. Panenky jsou naprosto úžasné. Nikdy jsem nic takového neviděla.

šklebíci na prodej

(Renata, 26. 12. 2010 10:08)

Dobrý den všem sběratelkám,jelikož se na tyto stránky již nemohu přidat,tudíž nemohu vystavit mou sbírku a ani prodat,tak mrkněte na BAZOŠE-šklebík(jsem nucena trochu rozprodat sbírku).Děkuji Renata

PF 2011

(Mirka, 24. 12. 2010 0:21)

Přeji všem krásné Vánoce, hodně zdraví, štěstí a radosti v novém roce.
Mirka

MIMIBAZAR

(mimibazar, 5. 11. 2010 23:41)

vyměním pár šklebíků za malé koukněte na mmb třeba se vám bude líbit scháním jen do 29cm tuty jsou větší

závislost

(zelwicta, 20. 10. 2010 19:18)

Máte pravdu, je to závislost...
K prvnímu jsem došla víceméně omylem a během měsíce jich mám už 6. Peněženka začíná protestovat, já se nablble usmívám :)

Pro Janu. T.

(Mirka, 1. 10. 2010 22:00)

112 šklebíčků je tedy úctyhodné číslo, tak daleko to jistě nedotáhnu, ale je to tak moc nakažlivé a jedna panenka hezčí než druhá, že se vůbec nedivím.Jsem teprve ve stadiu zrodu začátečníka a tak jsem ráda za každou informaci.

pro Mirku

(Jana T, 30. 9. 2010 20:36)

Učíme se všechny, já hlavně čerpám z katalogů, které jsem buď koupila zároveň s panenkou( to jsou ty malé knížečky na ručičce panenky např. u Panre nebo při koupi panenky i s originál krabicí, tam bývá knížečka někdy přiložená (nspř u D´Anton-íků ) Zezačátku jsem skupovala všechno, co se mi líbilo, až jsem se "doaukrovala" na 112 šklebíčků. Teď jsem musela přibrzdit, vybírám si, doplňuji si dvojice dle katalogů. Ano stále se učíme, dnes mi dorazil neznačený chlapeček, u kterého jsem až po svlečení zjistila, že má utrženou ručičku a spálenou tvářičku-na fotografii to poznat nebylo a prodejce na to v aukci vůbec neupozornil. Šklebíčka si "vymazlím" a jeho oblečení je originál od Panre. Jak přišel k originálnímu oblečku, je mi záhadou, ale už vím, komu ho obleču, protože Panříka bez oblečku jsem právě včera vydražila. Tak se člověk učí, aby neumřel úúúplně hloupej, jak říkal někdo mnohem chytřejčí, než jsem já :-DDD

Pro Janu T.

(Mirka, 30. 9. 2010 12:56)

Děkuji za vysvětlení. Jestli tomu dobře rozumím, tak k panence patří i originál šatičky a neměla by se převlékat do jiných? To se dají koupit i originál šatičky? A já tak ráda vytvořím něco nového... Některé panenky co jsem získala,jsem si " přetvořila " k obrazu svému a ušila, nebo upletla nové oblečení a botičky.Také mám stejnou zkušenost s vlásky, které se odlámaly. Ale kupovala jsem ji s tím vědomím a prodávající mne na to upozornila. Panenka už má udělanou paruku, převláskovat jsem to neuměla. No, vidím, že se mám ještě hodně co o šklebících učit.

pro Mirku

(Jana T, 29. 9. 2010 23:05)

Ne každá neznačšená panenka musí být nutně padělek, někdy se jen nedochová visačka na šatičkách, někdy je značení všité na látkovém těle, někdy je značení na hlavičce, ale i já jsem byla nemile překvapena, když jsem jednomu svému neznačenému, 27 cm vysokému námořníčkovi sundala čepici...i s vlasama. Musím přiznat, že mi to vyrazilo dech-vlásky se rozpadaly jako sklená vata-měla jsem okamžitě co luxovat po celém bytě. Ano, část panenek prodávaných i na Aukru (hlavně ty menší, 27 cm, neznačené, pocházejí z Číny, mají zacuchanější vlásky a šatičky ze sametu, který velmi rád "pelichá". Několik jsem jich také v mých sběratelských začátcích zakoupila zároveň s nějakou lavičkou, křesílkem, či jinou dekorací HLAVNĚ KVŮLI TĚM DEKORACÍM. Broučky jsem si "vymazlila" a dál je do světa neposílám. U některých značených šklebíčků se nedochovaly celé šatičky, pak sběratelka improvizuje, naslouchajíc hlasu svého vkusu. Ale pokud takové panenky pak prodává dál, je věcí cti to do prodeje uvést. Já osobně si i u značených panenek, které už NEDÁM Z DOMU, doplňuji originální oblečení o různé doplňky, korálky, náhrdelníky, botičky, popřípadě prohazuji oblečky mezi panenkami jedné značky, když se mi zdá, že se k sobě typově a výrazově víc hodí. Hlavně u sourozeneckých párů to dělám velmi ráda:-)
Tento druh panenek vnímám jako společníky, provokují mě k vytváření různých situací, které ráda fotím.....a k tomu potřebuji své "herce" sjednotit" kostýmy. Také už se mi povedlo zakoupit "značenou" panenku, a pak jsem zjistila, že značený byl jen obleček, látkové tělíčko panenky bylo z netkané látky a evidentně nevyšlo ze španělské továrny na hračky. Ale už se dá docela hodně o šklebících "vytáhnout" i na internetu, omlouvám se, že jsem se tu tolik rozepsala.

značení

(Mirka, 16. 9. 2010 9:04)

Hezký den. Některé panenky nejsou značené, jsou to napodobeniny? Také je sbíráte, nebo lepší je nekupovat? Narazila jsem též na šklebíka s označením- China...

Pro Věru

(Věra M. , 11. 9. 2010 22:07)

Paní Věro je to tak, panenky šklebíci jsou i z porcelánu. Panenky které zde všechny sbíráme jsou z vinylu, mají tedy ručky, nožičky a hlavičku " gumovou".

Pro Dášu

(Věra, 11. 9. 2010 22:03)

Dáši, nemáte fotečku tech panenek co máte na mysli ? Podívám se na ně a poradím. Pošlete mejlikem: salon.betynka@centrum.cz

padelky

(Dáša, 11. 9. 2010 20:36)

Ahojky taky me sklebici uchvatili ale zacinam a tak se chci zeptat vyskytuji se mezi sklebiky i padelky je to mozne?Protoze ty znackove jsou samozrejme drazsi nasla jsem inzerat kde prodavaji urcitou znacku ale jelikoz stoji kolem 2.000 kc chtela jsem si to na vasich strankach overit mate tady katalog sklebiku.Sklebiky jsem nasla ale maji uplne jiny obleceni jinak vlasky i oblicejicek souhlasi a tak nevim poradte prosim dekuji D.

šklebík

(věra, 9. 9. 2010 15:05)

ahoj mám takový dotaz ti co mají porcelánovou hlavu a vypadají přesně jako některé panenky zde to nejsou šklebíci????ty musí mít gumové nožky,ruce i hlavu????já si objednala jednoho a ten má porcelánovou hlavu a má 26cm, jiný má 37cm a má hlavu gumovou moc děkuji za objasnění abych nekupovala panenky a nebyli to šklebíci

Pro všechny slečny,maminky a babičky.

(Jelínková Míla, 30. 8. 2010 15:13)

Z dlouhé chvíle jsem brouzdala po internetu a náhodou našla stránky šklebíčků. A bylo jasné,už dvě krásné mají moje dospělé dcery a nyní jsem si koupila i já sama pro sebe Také přesně vím,jak doma rozmlouvám s květinami,a další láskou agamkami,tak nyní budu povídat i krásné holčičce.Mohu všem doporučit na uklidnění si prohlížet tyto stránky,jako to dělám já.Když mi je smutno a nebo se zhrorší zdravotní stav,tak na těchto stránkách mi je vždy dobře.Moc všechny zdravím a děkuji za vystavované panenky a panáčky.